top of page

Om mig

Jag brinner för hormonhälsa och individens rätt att förstå sin fertilitet genom ökad kunskap och  kroppskännedom. Tänk om jag, när jag växte upp hade tillgång till den kunskapen jag har idag om fertilitet, menscykelhälsa och kroppskännedom. Jag är övertygad om att det hade gjort stor skillnad för mig, mina val och mitt mående. Det är av den anledningen jag brinner för det här och vill föra kunskapen om fertilitetsförståelse vidare. Jag vill bidra till ökad kunskap och få bort tabun kring allt som har med menstruation och klimakteriet att göra. Istället vill jag stärka och stödja individen i livets olika skeden genom att göra fertilitetsförståelse tillgänglig för alla som vill ha och behöver den. Jag vill motivera individer till en hälsosam och stärkande livsstil där de kan få blomstra utifrån sina egna förutsättningar, cykel och livsfas. 

Jag är utbildad Justisse HRHP (Holistic Reproductive Health Practitioner) och är certifierad FAE (Fertility Awareness Educator) av Justisse College International. Medlem i Justisse Practitioner’s Association (JuPA) och akrediterad FAE av Association of Fertility Awareness Professionals (AFAP). I grunden är jag även utbildad hälsovetare med inriktning hälsopromotion (befrämjandet av hälsa), samt har en kandidat i företagsekonomi.

 

Högskolan Justisse College International, baserad i Kanada erbjuder i nuläget den främsta och bredaste utbildningen för handledare i fertilitetsförståelse (fertility awareness). Vad innebär då dessa krångliga titlar, FAE & HRHP? Jo, lite sammanfattat är jag certifierad handledare i fertilitetsförståelse och även holistisk rådgivare i reproduktiv hälsa. Det innebär att jag lär ut den symptothermala preventivmetoden, Justissemetoden, samt kroppskännedom genom fertilitetsförståelse och menscykelkartläggning för hälsa och välmående.

Min utbildning innehöll studier inom reproduktiv hälsa. Endokrinologi, anatomi, fysiologi, samt hur nutrition och livsstil påverkar den reproduktiva hälsan. Den innefattade även studier i preventivmedelsrådgivning, etik & moral i handledar- och rådgivaryrket samt preventivmedels- och aborthistoria, allt med speciell inriktning mot menscykeln och fertiliteten. Utbildningen utgår från det holistiska synsättet på hälsa, det vill säga att allt i kroppen hänger ihop och påverkar varandra.

 

Mitt mål är att identifiera ohälsosamma cykler- med menscykelkartor som verktyg, handleda, informera och utbilda i fertilitetsförståelse och kroppskännedom. Klienten ska ges möjlighet att förstå hur kroppen fungerar för att sedan kunna göra informerade egna val kring den reproduktiva hälsan. Jag kommer inte praktisera utanför min kompetens och jag behandlar eller diagnostiserar inte och skriver inte ut hormoner. Det är läkare, gynekologers och barnmorskors jobb. Jag är inte emot hormonstörande preventivmedel, jag är för att individen ska få all kunskap som behövs för att kunna göra ett informerat val. Alla väljer det de själva vill och det som de tycker passar dem bäst i deras unika situation och utifrån deras förutsättningar.

Jag tar emot klienter löpande. För bokning, Kontakta mig. Jag bor i Mölnlycke strax utanför Göteborg men tar emot klienter online från hela Sverige.

 

Min resa

Som så många andra växte jag upp med obefintlig kroppskännedom och okunskap kring den egna kroppen, fertiliteten och menscykeln. Problem som var relaterade till den delen av livet lärde jag mig snabbt att det bara var att acceptera. Hela samhället och kulturen signalerade att det inte var något viktigt och inget att klaga på. Eller för den delen ens idé att försöka förändra och tydligen skulle man tåla det och acceptera att så var fallet eftersom man var född som tjej. Jag märkte snabbt att mens sällan var något man skulle prata om. Några råd om hur jag kunde må bättre, om det fanns något jag kunde påverka över mitt mående eller kunskap hur min kropp fungerade fanns helt enkelt inte tillgänglig när jag växte upp.

I mitt hormonliv har jag upplevt perioder av hypotalamisk amenorré (ingen mens), oligomenorré, (lång menscykel), anovulation (ingen ägglossning), menorragi (riklig mens), PMS, depression, och PCOS (polycystisk ovarie syndrom) och även postpartumdepression (förlossningsdepression).

 

Vid 23 års ålder fick jag diagnosen PCOS och läkaren berättade för mig att jag inte skulle kunna få barn naturlig väg. Det var först när jag fick PCOS diagnosen som jag fick upp ögonen för hormonhälsa och att hormonhälsan faktiskt hänger ihop med den övriga hälsan. Inte genom läkaren, han föreslog p-piller som behandling. Jag var inte intresserad av att tillsätta hormoner utifrån utan jag ville försöka hitta grundorsaken och på så sätt få balans i mina egna hormoner. Jag började själv söka information för att hitta hjälp. På den tiden fanns det inte mycket på svenska så jag sökte mig till engelsk litteratur om PCOS. Där öppnades en helt ny värld för mig, en hormonvärld som jag inte hade någon kunskap i. Jag läste allt jag kom över om syndromet och jag började förstå att det faktiskt fanns väldigt mycket jag själv kunde göra för att hantera och förbättra symtomen jag hade. Genom min research fick jag verktygen att själv hantera PCOS symtomen genom kost, träning, vila, och stressreduktion bland annat. Denna kunskap och information gjorde hela skillnaden på min resa att framgångsrikt återgå till hormonbalans. Jag ändrade min kost radikalt från näringsfattig till näringsrik, mer fett och en kost som höll mitt blodsocker mer i schakt. Från att ha varit en notorisk långdistanslöpare började jag balansera min träning med mer styrketräning, kortare löprundor och yoga. Ja la upp träning och vilan efter menscykeln. Jag arbetade även aktivt med att sänka stressen där jag kunde, samt eliminerade hormonstörande ämnen, plaster och skönhetsprodukter från mitt liv. När jag slutade stressa så försvann den PMS jag upplevt varje månad. Jag såg till att få mängder med dagsljus på dagen och sov i mörker på natten. Mina menscykler blev efter livsstilsomställningarna regelbundna, hälsosamma och ägglossningen kom tillbaka. Acnen och andra PCOS symtom minskade och de depressiva perioderna jag upplevt försvann. När jag sedan var redo att skaffa barn så blev jag gravid ganska omgående trots läkarens tidigare dom.

Ett par år senare fann jag fertilitetsförståelse och då öppnades ytterligare en dörr och jag lärde mig att jag inte bara kunde påverka min hormonella hälsa utan jag fick också möjlighet att förstå den. Samt leva i samklang och harmoni med den och må mitt bästa möjliga, bara jag lyssnade in och gav kroppen det den behövde. Idag har jag kartlagt mina menscykler i över 10 år och planerar mitt liv efter min menscykel. Fertilitetsförståelse har blivit som en livsstil och jag har aldrig mått bättre! Jag vill nu stödja och stötta andra att hitta sin fulla potential utifrån sin egen cykel och livsfas.

Josefin, Justisse HRHP, FAE

pioner
bottom of page